Nasza strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Beskidy24 » Aktualności » Festiwal kwaśnicy

Festiwal kwaśnicy

Festiwal to nie tyko kulinarne atrakcje. Podczas trzech dni w amfiteatrze pod Grojcem odbywać się będą koncerty, a Fitkau-Perepeczko będzie oprócz doprawiania pysznej kwaśnicy m.in. promować swoją książkę "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze... kulinarne".


Dziennik Zachodni


Festiwal kwaśnicy

Data: 13 grudnia 2007 Region: Żywiec


Generalnym kucharzem światowego Festiwalu Kwaśnicy będzie Agnieszka Fitkau-Perepeczko. Aktorka i autorka książek, podczas wczorajszej konferencji prasowej związanej z gotowaniem rekordowej zupy (w Żywcu między 17 a 19 sierpnia wielki kocioł ma pomieścić aż 11 tys. litrów) mówiła wczoraj, że cieszy się z zaproszenia do pięknego miasta i do udziału w gotowaniu pysznej kwaśnicy.

- To moja "generalna" zupa. Przyrządzała ją moja mama, ja też ją gotuję. Uwielbiam kwaśny smak, tak jak wszystkie inne wyraziste, ostre i rozgrzewające - wyjaśniała gwiazda. Goście zostali poczęstowani kwaśnicą wg przepisu Perepeczko, który znalazł się w jej książce "Fascynacje kulinarne gwiazd". Pani Agnieszka też skosztowała.

- Jedną z jej głównych składników jest czosnek - mówiła rozsmakowując się w pysznej potrawie. Dodajmy, że to już czwarty festiwal kwaśnicy w Żywcu, patronat medialny objął DZ Podstawą ugotowania rekordowej zupy będzie m.in. ponad tona kiszonej kapusty z Charsznicy, stolicy kapusty w Polsce.



 


Komentarze

 

Brak komentarzy.

Księgarnia


Wszystkie prawa zastrzeżone Beskidy24.pl © 2009

Redesign i nadzór techniczny Cyber.pl © 2009