Beskidy24 » Aktualności » Festiwal kwaśnicy
Festiwal to nie tyko kulinarne atrakcje. Podczas trzech dni w amfiteatrze pod Grojcem odbywać się będą koncerty, a Fitkau-Perepeczko będzie oprócz doprawiania pysznej kwaśnicy m.in. promować swoją książkę "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze... kulinarne".
Festiwal kwaśnicy
Data: 13 grudnia 2007 Region: Żywiec
Generalnym kucharzem światowego Festiwalu Kwaśnicy będzie
Agnieszka Fitkau-Perepeczko. Aktorka i autorka książek, podczas
wczorajszej konferencji prasowej związanej z gotowaniem rekordowej zupy
(w Żywcu między 17 a 19 sierpnia wielki kocioł ma pomieścić aż 11 tys.
litrów) mówiła wczoraj, że cieszy się z zaproszenia do pięknego miasta
i do udziału w gotowaniu pysznej kwaśnicy.
- To moja "generalna" zupa. Przyrządzała ją moja mama, ja też ją
gotuję. Uwielbiam kwaśny smak, tak jak wszystkie inne wyraziste, ostre
i rozgrzewające - wyjaśniała gwiazda. Goście zostali poczęstowani
kwaśnicą wg przepisu Perepeczko, który znalazł się w jej książce
"Fascynacje kulinarne gwiazd". Pani Agnieszka też skosztowała.
- Jedną z jej głównych składników jest czosnek - mówiła
rozsmakowując się w pysznej potrawie. Dodajmy, że to już czwarty
festiwal kwaśnicy w Żywcu, patronat medialny objął DZ Podstawą
ugotowania rekordowej zupy będzie m.in. ponad tona kiszonej kapusty z
Charsznicy, stolicy kapusty w Polsce.
MIEJSCOWOŚCI