Beskidy24 » Aktualności » Festiwal Golonki w Bielsko-Białej
Hotel Orbis Magura
43-300 Bielsko-Biała
ul. Żywiecka 93
gast.magura@orbis.pl
www.orbis.pl
www.accorhotels.com
Więcej informacji:
Joanna Piszcz
j.piszcz@imediapr.pl
509 970 381
Festiwal Golonki w Bielsko-Białej
Data: 4 września 2010 Region: Bielsko-BiałaFestiwal Golonki i muzyka biesiadna w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała
Ze śliwkami, borowikiem, żurawiną czy nadziewaną kiełbasą – golonka pod różną postacią będzie królową Festiwalu Golonki w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała. Impreza, która od kilkunastu lat przyciąga setki smakoszy, potrwa od 13 do 19 września. Już można rezerwować stoliki.
To już 15 edycja Festiwalu Golonki w hotelu Orbis Magura w Bielsku-Białej. Do tej pory największym powodzeniem wśród miłośników tego przysmaku cieszyła się golonka po bawarsku - z kością, pieczona z dodatkiem piwa. Ale w tym roku może być inaczej. Po raz pierwszy goście festiwalu będą bowiem mogli spróbować golonki nadziewanej żurawiną i świeżym chrzanem. Na stołach zagości także golonka faszerowana śliwkami kalifornijskimi, po góralsku - z farszem mięsnym, czosnkiem i kminkiem, po węgiersku - z boczkiem i ostrą papryką, po cygańsku - z boczkiem wędzonym i świeżą papryką, gotowana w jarzynach, bielska - z łopatką wieprzową i liściem kapusty kiszonej, biesiadna - nadziewana kiełbasą czosnkową ze świeżą papryką, jak również nadziewana borowikiem oraz z kapustą i grzybami.
Miłośnicy kulinariów będą mieli w czym wybierać tym bardziej, że szef kuchni hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała Mirosław Bogdański oprócz głównych dań zaserwuje przystawki. A wśród nich, jak na Festiwal Golonki przystało, roladę z golonki w galarecie, żur na maślance z golonką i kwaśnicę na golonce. Jako dodatki do golonkowych przysmaków przewidziano m.in. placki ziemniaczane, kapustę duszoną z jarzynami czy grzybami oraz sałatkę pirata. Degustację umili muzyka biesiadna grana na żywo przez zespół Kwaśnica Bavarian Show. Stoliki można rezerwować pod numerami telefonów (33) 819 91 99, 500 512 089.
Od 1996 roku, kiedy to Festiwal golonki odbył się po raz pierwszy, zaprezentowano 8 rodzajów przystawek zimnych i gorących, 6 rodzajów zup oraz 30 rodzajów dań z golonki wieprzowej. Sprzedano łącznie około 30 tysięcy porcji czyli niemal 13 ton. Rekordowy był rok 2003 kiedy to miłośnicy tego przysmaku zjedli 3978 porcji.
MIEJSCOWOŚCI